Niitunniemennokka

Niitunniemennokka sijaitsee Pirkholmassa Lepäisillä karttalinkki
kuva Kari Jalava 1.4.2019.
Niitunniemennokka-tien ensimmäinen vaihe rakennettiin 1970-luvun lopussa. Silloin se oli noin 400 metrin mittainen ja oli pelkästään metsäautotie. Tietä kutsuttiin silloin usean vuoden ajan "savitieksi", koska tie oli hyvin savinen. Keväällä ja syksyllä tietä ei voinut käyttää lainkaan, se oli niin pehmeä. Talvella kun tie oli jäässä ja kesällä, kun se oli kuiva ja kova kuin kallio, silloin sitä voitiin käyttää puiden ajamiseen, jotka oli kaadettu tien varren metsistä. Vasta 1980-luvun lopussa tie sai kunnon murskepäällysteen ja sitä jatkettiin noin 700 metrin pituuteen. Tällöin saivat tämän uuden tien päässä olleet jo 1970-luvun alussa rakennetut kaksi mökkiä tieyhteyden. Näille mökeille oli tähän saakka päässyt vain joko veneellä tai sitten metsän läpi johtavaa kävelypolkua pitkin. Toinen on yksityinen mökki ja toinen Pirkholman matkailun vuokramökki. Viimeisin noin sata metriä pitkä jatke Niitunniemennokkaan tehtiin keväällä 2019, kun aivan Niitunniemennokassa oleva tontti sai myös tien. Nimi Niitunniemennokka on saanut nimensä siitä, että Iso-Pirkholman lounaiskolkka on nimeltään juuri Niitunniemennokka ja tämä tie vie Pirkholmantieltä juuri tuonne. Tällä hetkellä tien varressa on kaksi yksityistä loma-asuntoa, kaksi Pirkholman vuokramökkiä ja kaksi omakotitaloa. Ja uusi tontti saanee pian loma-asunnon kunhan sille ensin löytyy sopiva ostaja. Nämä tiedot antoi blogin pitäjille Pirkholman Matkailun Mikko Lindfors 13.9.2019.

Tie päättyy Portaanlahteen, joka on Pirkholmankaapin etäläpuolella. Oolannin sodan aikana täällä oli piilossa purjealuksia engelsmanneilta. Mikko Lindforsin sähköposti:
"Pirkholmankaappissa on tosiaan meidänkin tietojen mukaan ollut sotaa piilossa vanhoja kaljaaseja. Ja tarkemmin vielä aivan siellä Porttaanlahdessa niin syvällä siellä kapeassa, mutta melko syvässä lahdessa, kun syväys on antanut periksi. Laivoja ei meidän tietojemme mukaan ole upotettu, ei omasta eikä vihollisen tahosta, koska kun sukeltajat ovat kolunneet Pirkholmankaappia ja Porttaanlahtea, niin mitään viitteitä hylyistä tai laivan osista ei ole löytynyt. Mutta laivat on kylläkin ollut peitettynä naamioverkoilla ja vielä hyvinkin onnistuneesti, kun kaikki laivat ovat päässeet onnellisesti sodan jälkeen ehjänä pois."

kuva Kari Jalava 1.4.2019.
Tiellä on kaksi kuudesta Pirkholman Matkailun vuokramökeistä. Lisätiedot:
Kuva Kari Jalava 6.8.2019
Osoitehaavin mukaan Niittunniemennokan osoitenumerot ja tonttien rajat.

Kuva Kari Jalava 26.12.2019

Kommentit