Mistä tässä blogissa on kyse?

Mikä on Uudenkaupungin kadut -blogi?


Idea tähän lukemaasi blogiin syntyi joulupäivänä 2018 Jalavan sisarusten kesken. Sarin, Karin ja Marin isä Matti on pitkän ikänsä aikana ollut kiinnostunut myös paikannimistä ja Uudenkaupungin menneisyydestä. Matti on pitänyt mm. Vakka-Suomen kansalaisopistossa esitelmiä Uudenkaupungin keskusta-alueen kadunnimistä. Kiinnostus historiaan, kotiseutuun ja mm. valokuvaukseen on tainnut periytyä kaikille sisaruksille.

Olemme kaikki seuranneet mm. Turun ja Helsingin katunimien bongausta (Turun kadut Twitterissä, Helsingin katubongausblogi, Helsingin katubongausta Facebookissa, lehtijuttu helsinkiläisestä katubongauksesta).
Blogin kirjoittajat ja katujen bongaajat Sari, Mari ja Kari isän vuonna 1968 Kalarannassa ottamassa kuvassa.
Kuva: Matti Jalava.
Jouluinen idea jalostui ja talven ja kevään aikana aloitimme uusikaupunkilaisten katujen bongailun. Päätimme rajata, ainakin nyt aluksi, bongauksemme käsittämään postinumeroalueen 23500 kaikki kadut.

Tietoa meiltä löytyi, sillä isä Matin arkistot ovat lähes ehtymättömät. Hänellä on myös omakohtaisia kokemuksia kadunnimi-asioista, sillä hän toimi 1960- ja 1970-luvuilla Uudenkaupungin kansliasihteerinä ollen mm. kadunnimitoimikunnan sihteerinä. Marin yli 30-vuotinen taival paikallisessa museossa ei myöskään haitannut tietojen keruussa.

Alkuperäinen tavoitteemme oli saada vähintään yksi kuva jokaisen kadun yhdestä kadunnimiviitasta. Mutta taisimme vähän innostua. Homma laajenikin, lisäsimme juttuja ja tarinoita teiden varsilta, kuvia, ilmakuvia ja videoita kaduilta. Ja laajensimme itse bongausta vielä koettamalla etsiä kadulta vanhoja valokuvia. Niitä löytyi paitsi sieltä Matin arkistoista, myös Uudenkaupungin museon kokoelmista. Blogissa on hyödynnetty ahkerasti kaikille avointa suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteistä Finna-portaalia, josta löytyy myös runsaasti Uudenkaupungin museon vanhoja valokuvia. Yhteensä kuvia blogissa tulee olemaan yli 3000 kpl.
Blogin kirjoittajat bongaavat tässä isänsä pyynnöstä Uudenkaupungin pisintä jalkakäytävän reunakiveä. Kivi sijaitsi vielä kuvan ottohetkellä, 1970-luvun alussa Alinenkatu 20 talon edessä. Kuvan otti Matti Jalava.

Meitä kaikkia on kiinnostanut kameran kanssa luonnossa kulkeminen, paikallishistoria, erilaiset kartat, suunnistaminen ja vanhat valokuvat. Vähän vastaavan listauksen Kari teki jo internetin alkuaikoina, kaksi vuosikymmentä sitten, jolloin hän halusi oppia vakkasuomaisten purjelaivojen historiaa.

Uudenkaupungin kadut

Mitä me sitten löysimme? Uudenkaupungin postinumeroalueelta 23500 löysimme yli 400 kadun nimeä. Tiet listattiin Postin postinumerohausta, Uudenkaupungin kaupungin karttapalvelusta sekä bongaamalla maastosta löytyneitä kylttejä. Muutama bongaamistamme teistä ei kuulu Uudenkaupungin alueelle, mutta postinumero on kuitenkin 23500 (Radansuun alueella). On myös muutamia kevyenliikenteenväyliä, joita vanhoissa kartoissa on ollut nimettyinä, mutta viittaa ei löydy eikä myöskään tietoa kaupungin sivuilta (mm. Urheilijapolku, Julinintie ja Naurulokkikuja).

Alueen teitä olemme kulkeneet kameran kanssa kävellen, juosten, pyöräillen, autolla ajaen ja joitain kohteita olemme myös ilmakuvanneet. Kohteet on käyty läpi talven ja kevään 2019 aikana ja tietoja saatamme päivittää vielä myöhemminkin. Suurimman kenttätyön tässä projektissa on meistä tehnyt Kari, ilman häntä tämä tuskin olisi koskaan edennyt tähän pisteeseen.

Kuvakaappaus Matin esitelmästä, asemakaavoitetut alueet eri vuosina

Kokemuksemme mukaan kadunnimet voisivat näkyä tällä 23500 alueella paremminkin. Esimerkiksi Pohjoistullikatua Rantakadulta Santtioon ajaessa kuudesta poikkikadusta kolmessa ei ole ajosuuntaan näkyvissä tienviittoja. Pelastusviranomaiset suorittivat maaliskuussa 2019 ylimääräiset palotarkastukset puutaloalueella ja puutteina todettiin juuri talojen numeroinnit.

Muutamien yritysten, joille on paljon mm. rekka- ja taksiliikennettä löytyminen voisi helpottua paremmalla viitoituksella. Esim. Aittaranta, Hepokarintie ja Hangontie (tai edes Hepokari tai
Hangonsaari) opasteita tai tienviittoja emme löytäneet.

Suurena apuna blogisivujen luonnissa on ollut kaupungin monipuoliset nettisivut ja kaupungin eri somekanavat. Näkee että ne ovat tehty uusikaupunkilaisille ja tiedot ovat ajan tasalla.

Kuvakaappaus Matin esitelmästä




Kuvakaappaus Matin esitelmästä

23500 postinumeroalue vaihtuu etelässä Lokalahdentiellä Kytämäessä, idässä Vironkallionmäellä, pohjoisessa Pyhämaantiellä Katarauman sillalla ja Raumantiellä Pyhärannan rajalla, lännessä Korsaarentiellä Manner-Haavaisissa.

Tämä alueen (postinumero 23500) pisin katu on Lepäistentie, joka on tasan kymmenen km (koko tie on 23500 alueella) ja Lokalahdentiestä 9,3 km on 23500 alueella. Lyhimpiä katuja taitaa olla Kalasatamantie ja Kaatopaikantie (päättyvät heti porttiin) sekä Kairatie ja Alhonkuja. Kaupungin nettisivuilla kerrotaan: "Nimettävän tien varrella olisi oltava vähintään neljä uuden osoitteen saavaa kiinteistöä tai jokin muu painava syy tien nimeämiseksi". Ehkä tätä sääntöä ei ole aina ollut, ainakaan entisen Kalannin kunnan alueella.

Katukylttejä U:giin museon näyttelyssä

Kartta-aineistona olemme käyttäneet Maamittauslaitoksen avointa kartta-aineistoa. Pääosa valokuvista on Jalavan perheenjäsenten ottamia ja osa vanhoista valokuvista on Uudenkaupungin museon kokoelmista.

Julkaisemme blogikirjoitukset katujen aakkosjärjestyksessä ja blogia voit seurata myös eri sosiaalisen median kanavissa: Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa.  

Ne kirjoitukset, mitkä eivät näy etusivulla, löydät sivupalkista otsikolla "aikaisemmat blogikirjotukset".

Kaikkea emme mekään tiedä. Toivomme, että kommentoit blogikirjotuksiamme, jaat omia tietojasi ja muistojasi blogin kommenttikenttään.Toivomme myös, että blogista on iloa muillekin luonnossa liikkujille ja varsinkin niille jotka eivät jostain syystä pysty liikkumaan.

Kommentit

  1. Mikä fantastinen idea, ja kova homma teillä edessä, mutta tulevalle jälkipolville aivan mahtava tietoperinne. Uusikaupunkihan syntyi Ruotsin suurvallan ajalla 1600-luvulla, jolloin Gustav II Adolf toimi kuninkaana. Historiallinen kaupunki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vanha historiallinen kaupunki, 1617 perustettu ja myös kaduilla ja niiden nimillä on rutkasti historiaa. Mari / Uginkadut

      Poista
  2. Voi voi, oli niitä loppuunmyyntejä kuvan mukaan ennenkin! Joku kollega murjaisi kerran, ettei Ugissa kannata muu kuin loppuunmyynti. Ennenvanhaan täällä oli kuitenkin pikkupuoteja joka lähtöön...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo loppuunmyynti taisi liittyä talon purkuun, joka toki senkin varsin ikävä juttu!

      Poista
  3. Kyllä on monipuolisesti ja asiallisesti kerrottu esim. Aalholmin tiestä sekä sanoin, että kuvin. Esitys tuntuu virkamiestyöskentelyltä eli on asiapitoinen ja hyvä niin. Mielenkiinnolla odottelen seuraavaa tiekatublogia.
    Kari Höglund

    VastaaPoista
  4. Kiitos,mielenkiinnolla myöskin seuraan historiikkiä ,kaupungin kaduista.

    VastaaPoista
  5. Erinomaisen mielenkiintoinen juttusarja kuvineen! Kiitos siitä. Mielenkiinnolla odottelen kirjaimeen T saapumista :-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti