Katajannokka

Katajannokka sijaitsee Pirkoholmassa karttalinkki
Tiellä on yksi kuudesta Pirkholman Matkailun laadukkaista vuokramökeistä. Lisätiedot:
https://www.pirkholma.fi/mokit/6-mokki/

Katajannokka on uusin tie Pirkholmassa. Se on tehty runsaat kymmenen vuotta sitten. Sen pituus on 490 metriä ja se johtaa tällä hetkellä vain yhdelle Pirkholman vuokramökille. Mökki sijaitsee aivan Pirkholman koilliskulmassa Pirkholmantietä tultaessa päärakennusten ja peltojen takana.

Tie jouduttiin rakentamaan pellon yli, koska toisena vaihtoehtona olisi ollut vain tehdä se päärakennuksen pihan läpi. Ennen tätä tietä kyseiselle vuokramökille pääsi vain kävelypolkua pitkin. Tulevaisuudessa on tarkoitus, että tämänkin tien varteen tulee lisää vapaa-ajan asuntoja, kertoo Pirkholman Matkailun isäntäväki. Tie on saanut nimensä lukuisista suurista katajista, jotka kasvavat tien päässä sijaitsevan vuokramökin pihassa.


Eevankloppi-nimestä meillä on sellainen tieto, että ehkä joskus 1900-luvun alussa pyhämaalainen pariskunta oli ollut menossa Uuteenkaupunkiin asioille, kun heille oli venematkan aikana tullut jostakin riitaa, ja kun heidän reittinsä kulki juuri tästä Iso-Pirkholman ja Vähä-Koiranluodon välistä ja siinä oli iso kivi aivan venereitin vieressä, niin isäntä päätti jättää Eeva-nimisen vaimonsa tälle kivelle “jäähylle” siksi aikaa kun isäntä kävi yksinään asioilla kaupungissa. Ja sitten kun isäntä palasi kaupungista, poimi hän vaimonsa takaisin kyytiin tältä kiveltä, joka on siis aivan keskellä tätä salmea. Tästä saakka tätä isoa kiveä on kutsuttu nimellä Eevankloppi.

Kiitoksia taas Pirkholman Matkailun Mikko Lindforsille lisätiedoista!

Kuvat: Kari Jalava

Kommentit