Oinassaarentie

Oinassaarentie on Korsaaressa Merikaskisentieltä lähtevä tie Oinassaareen makean veden altaan rannalle. karttalinkki


Uudenkaupungin kaupunki on omistanut Oinassaaren jo ennen kuin Uudenkaupungin maalaiskunta yhdistyi Uuteenkaupunkiin. Silloin siis tämä alue sijaitsi toisen kunnan alueella.

Uudenkaupungin saaristo kuului suurelta osin jo 1600-luvulla Uudenkaupungin maaseurakuntaan. Sundholman alue lukuisine saarineen sen sijaan kuului Uudenkirkon seurakuntaan. V. 1800 toteutetussa isojaossa ns. yhteissaaret jaettiin manttaalilukujen suhteessa Uudenkaupungin ja Uudenkirkon (myöh. Kalanti) kesken. Silloin myös Sundholman, Pitkäluodon, Salmen ja Torlahden kartanot sauvat osansa yhteissaarista.

Uudenkaupungin osalle tuli vain Oinassaari ja osa Korsaarta.

Uudenkirkon seurakunta sai valtaosan entisistä yhteissaarista.

Kun kunnallisasetus tuli voimaan 1865, seurakunnista piti muodostaa kunta. Näin syntyi Uudenkaupungin maalaiskunta. Sundholman alue liitettiin siihen Uudestakirkosta (Kalannista) vasta vasta 1942. Maalaiskunnan pinta-ala nousi liitospäätöksen ansiosta 10.9 neliökilometrillä 87,1:een neliökilometriin.

Oinassaari pysyi koko ajan Uudenkaupungin alueessa. Maalaiskunta liitettiin kaupunkiin 1969. (Lähde Veikko Paasio: Uudenkaupugnin maalaiskunnan historia, 1973)

Osoitehaavi -sivustolta näkee että koko Oinassaari ja osa Korsaaresta on kaupungin omistuksessa.

Kuva Kari Jalava 26.3.2019

"Vihdoin järjestettiin myös Uudenkaupungin ja Uudenkirkon välinen vanha riidanaihe, yhteissaaret. Kun niiden tasapuolisesta käyttämisestä ei voinut olla puhetta, saatiin asia lopuksi niin pitkälle, että saaret päätettiin jakaa, isojakoa kun parhaillaan näilläkin seuduilla toimitettiin. Tästä asiasta pidettiin suuri neuvottelukokous Oksalanpään kylässä heinäkuun 7-9 päivinä 1800 maanmittari And. Ringbomin puheenjohdolla. .. 
Pitkällisen ajatustenvaihdon jälkeen tultiin vihdoin siihen tulokseen, että Uudenkaupungin osuus yhteissaariasta oli oleva suhteellisesti yhtä suuri kuin sille kuuluvien kylien manttaaliluku oli koko pitäjän manttaaliluvusta. Lopuksi päätettiin antaa kaupungille sitä lähinnä oleva Oinassaari, ja jos se ei riittäisi, lisää Korsaaresta, mutta saarten jakamisesta pitäjäläisten kesken ei päästy yksimielisyyteen. 
Tällä perusteella Oinassaari ja osa Korsaarta kuuluvatkin nykyisin kaupungille."
Lähde Kyösti Kaukovalta: Uudenkaupungin historia II 1969.


Kuva Kari Jalava 26.3.2019

Sakari Hinnerin paikannimi -kirjan mukaan: "Oinassaari on suuri, nykyisin lähes kauttaaltaan havumetsäinen luoto Korsaaren itäpuolella. Aikoinaan lehtevämpi, koska oli osa Kalannin kylien laajaa Iso-Kaskisen ja Korsaaren yhteislaidunaluetta.".


Oinassaarentien pää, takana Pirkholman Pohjaniemennokka. Kuva Kari Jalava 26.3.2019

Oinassaarentien päässä on laavu kaikkien kaupunkilaisten käyttöön.

Oinassaarentie 27.12.2019

Kommentit