Pohjanniemennokka

Pohjanniemennokka on tie Iso-Pirkholman keskeltä saaren pohjoiskärkeen,  karttalinkki
kuva Kari Jalava 1.4.2019

Pohjanniemennokka on saanut nimensä saman logiikan mukaan kuin kovin moni muukin Pirkholmassa oleva tie, eli kun tämä tie johtaa Pirkholmantiestä Iso-Pirkholman pohjoiskärkeen, jonka nimi on Pohjanniemennokka, niin sinne johtava tiekin on saanut nimekseen Pohjanniemennokka. (teksti Mikko Lindfors)


Vuokramökkejä tämän tien varteen on rakennettu niin, että ensimmäinen on valmistunut vanhan peltotien päähän 1978 ja seuraava metsäautotien varrelle 1988 ja tällä hetkellä viimeisin aivan Pohjanniemennokkaan 1990. Elikä tämän tien varressa on kolme vuokrauskäytössä olevaa vapaa-ajanasuntoa.


kuva Kari Jalava 1.4.2019.
Ensimmäinen 500 metriä tästä kokonaispituudeltaan reilun kilometrin mittaisesta tiestä on vanhaa hevostietä jostakin 1800-luvulta. Tietä oli käytetty kulkemiseen pelloille ja tie kulkee edelleenkin aivan pellon reunassa kääntyillen aina välillä oikealle ja välillä vasemmalle ja noin 90 asteen kulmissa.

Loppuosa tiestä on rakennettu 1980-luvun alkupuolella metsän halki aina pohjoiskärkeen saakka metsäautotieksi, jota pitkin on saatu kätevästi kaadetut puut pois metsästä.
Kuva Kari Jalava 6.8.2019

Tie oli nimetön siihen saakka kun tuo viimeisin mökki valmistui. Sen jälkeen se on ollut nimeltään Pohjanniemennokka. Kaupunki olisi jossain vaiheessa halunnut tämän tien osaksi Pirkholmantietä, mutta Pirkholman asukkaat ja Pirkholmantien tiekunta vastustivat tätä ideaa, joten tie on siitä saakka ollut virallisestikin Pohjanniemennokka.

Kuva Kari Jalava 6.8.2019



Pohjanniemennokka 26.12.2019 Oinassaaren laavulta, videota on nopeutettu 8x.

Kommentit