Puntarintie 

Puntarintie sijaitsee Sundholmassa, tie haarautuu Kankontieltä Vähä-Puntarin salmeen karttalinkki
kuva Kari Jalava 6.4.2019


kuva Kari Jalava 7.8.2019
Runsaat 150 vuotta sitten, syksyllä 1869, valmistui idän ja lännen yhdistänyt sähkölennätinkaapeli Puntarintieltä Ruotsiin. Yllä olevassa Senaatin kartassa on näkyvissä tuo merikaapeli ja ilmajohto pylväineen. Tämä tanskalaisen yrityksen, Det Store Nordiske Telegrafselskabetin mereen laskema kaapeli yhdisti siis Venäjän ja muun Euroopan tietoliikenteellisesti. Kaapeli kulki Ruotsin Grisslehamnista Uuteenkaupunkiin ja juuri Sundholman Puntarperään.
Puntarin vanha kaapelitupa, joka oli ainakin 1980-luvulla yksityisenä kesäasuntona. Kuva: Uudenkaupungin museo.

Tanskalainen lennätinyhtiö rakennutti Puntarsalmen rantaan Sundholman kartanon maalle kaapelituvan vuonna 1869. Tuvassa oli erilaisia kojeita, joiden avulla valvottiin kaapelitoimintaa. Rakennuksessa oli yksi suuri huone, jossa oli myös kaakeliuuni. Kun tanskalaisen lennättimen toiminta loppui vuonna 1954, siirtyi tuvan omistusoikeus paikalliselle Lennätinyhdistykselle. Yksityishenkilö osti kaapelituvan kesäasunnoksi vuonna 1964. Kesäasuntona se lienee vieläkin.
Kuva 1980-luvulta, Uudenkaupungin museo.
Länsisivun sisäovi on poistettu ja yläkertaan on tehty raput, muuten tupa oli 1980-luvulla säilytetty täysin vanhassa asussaan. Itse asiassa tämä lennätintupa on erityisen historiansa johdosta yksi kolmesta Uudenkaupungin alueen rakennussuojelulain mukaan suojelluista rakennuksista. Muut ovat ns. Jungqvistin talo ja Lyökin pooki. Lisätietoa lennätintuvasta Museoviraston sivuilta.

kuva Kari Jalava 6.4.2019

kuva Kari Jalava 6.4.2019

kuva Kari Jalava 6.4.2019

kuva Kari Jalava 6.4.2019

Kommentit