Balzaborg

Kuva: Kari Jalava
Balzaborg ei varsinaisesti oli kadunnimi, mutta sen nimisessä osoitteessa kuitenkin asuu ihmisiä ja tienviittakin löytyy. Kaupungin keskustan länsilaidalle, Vallimäen reunoille muodostui 1700-luvun luolivälissä etenkin merimiesten asuinalue, joka sai nimekseen Balzaborg karttalinkki
Asuinalueen nimen on sanottu tulleen Tukholmasta, jossa oli saman niminen asuinalue. Tämä alue, samoin kuin Kaupunginlahden itälaidalle muodostunut Blasieholma olivat nimenomaan merimiesperheiden asuinalueita. Alueiden tontit ja korttelit poikkesivat myös suoralinjaisesta ruutuasemakaavasta. Oletetaan, että merimiehet, joille Tukholma oli tuttu kaupunki, ryhtyivät käyttämään näitä nimiä asuinalueistaan. Asuinalueen nimi esiintyy eri muodoissa eri aikaisissa kartoissa ja asiakirjoissa. Talvella 2018 Alisenkadun ja alueelle menevän tien risteykseen laitettiin kyltti, jossa alueen nimi on muodossa Balzaborg. Myös Balzarborg- tai Palssapori -muodot ovat esiintyneet.

Baltzaborgin asuinalueella on tontteja Puominmäenpolun, Mäyhälänkadun ja Balzaborgin varrella. Baltzaborgin osoitteella olevat talot on numeroitu tonttinumeron mukaisesti (esim. 275). 

Sähköposti huhtikuussa 2019 kaupungin paikkatietoinsinööri Johan Mikolalta: "Balzaborg on virallinen osoitenimi, vaikka sillä ei viivageometriaa olekaan. Balzaborg osoitteineen toimii samoin kuin saartenkin nimet ja osoitteet. Toinen samanlainen kohde Ugissa on Pakkahuoneentori. Ajoreitit Balzaborgin tonteille ovat nimettömiä. Puominmäenpolku on normaali kaavan mukainen tie."
Balzaborgin asuinaluetta kuvattuna vanhan kirkon tornista 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. U:gin museon kuvia Flickr-palvelusta.

Balzaborgin asuinaluetta kuvattuna vanhan kirkon tornista 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. U:gin museon kuvia Flickr-palvelusta.
Balzaborgin asuinaluetta kuvattuna vanhan kirkon tornista 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Etualan talot ovat niitä, joiden osoite on nykyään Balzaborg ja tonttinumero. U:gin museon kuvia Flickr-palvelusta. 
Vallimäen länsipuolen asutusta. Kuva on otettu Kainpirtin suunnasta, etualalla ns. Pitkä silta. Kuva on 1800-1900-lukujen vaihteesta. U:gin museon kuvia Flickr-palvelusta.
Kuva Rantakadun suunnalta 27.1.2019 Kari Jalava
Ilmakuvat 27.4.2019 Kari Jalava


27.1.2019 Kari Jalava



Kaupunkim poja r.y. on vuonna 1964 julkaissut Uudenkaupunki wanhattem paikanimetten kartt -julkaisun josta löytyy Balzaborgin alueelta seuraavia paikkoja: 53-Vekarankalli, 81-Kirkompää, 82-Annunketo, 84-Luatshuanemäki, 85-Palssapori, 86-Kräntt = Tanhuv, 87-Salakart

Kommentit