Hiittenpiikainpolku

Hiittenpiikainpolku on Elkkyisissä Marippankujalta erkaneva kapea mökkitie Marjakariin ja Leppäkariin makean veden altaalle. karttalinkki

Tie kulkee Marippavuoren itä- ja pohjoisrinnettä. Vuorella on asustellut aikoinaan Kalevanpoikia ja Hiisiä ja heistä kerrotaan vielä nykyäänkin erilaisia tarinoita:
"Pitk miäs niingun galevamboik", "Kauhi o, ikä Kalvem poik", "Semssi miähi kon kalevampoikki"

Kalannissa on kerrottu, että Marippavuoren kalevanpojan tytär pahastui, kun härkäparilla äestänyt piika herätti hänet, ja kantoi tämän härkineen äkeineen esiliinan helmassa pihaan.
Kalannin Kalevanpojilla kerrotaan ollen myös yliluonnollisia kykyjä "heinä meni erestä poikki sinne asti mihin vikatteen kahallos kuului".

"Kun kristinusko alkoi levitä, hiitteet pakenivat Laitilasta merta kohti, viipyivät Kylähiidessä, tulivat Marippanvuorelle, heittelivät sielt kivillä kirkkoa". Kalannin kirkkoa lähimpänä olevat Kalevan tai Kalevanpojan vahoiksi tai kiviksi sanotut siirtolohkareet ovat kirkosta noin puolen kilometrin päässä.

Myöskin Marippavuorelta heitetyiksi sanotaan Uussaaren Nokiniitylle ja Vahavainiolle päätyneet vahat sekä Kolkatanmäellä oleva kivi, paikka lienee sama kuin Kalevamäki eli Lindeninmäki.
Yllä olevat lainaukset kirjasta "Muinainen Kalanti ja sen naapurit".








Marippavuoren kalliolla on Hiittenpiikainrinki. Kalannin historian v. 1999 mukaan Hiittenpiikainrinki on syntynyt, kun aarteenetsijät ovat kaivaneet syvän kuopan ns. pirunpeltoon, jääkauden jälkeensä jättämään luontaiseen kivikkoon.





Kommentit