Itäinen Viertotie

Itäinen Viertotie sijaitsee kaupungin keskusta-alueen itäosassa, se yhdistää Nervanderinkadun ja Koivukujan kevyenliikenteenväylän karttalinkki
Tienviitassa nimi on kirjoitettu yhteen, kartoissa erikseen. Kumpi on oikein?

 Itäinen Viertotie itään päin, talvella 2019.

Wikipedia Viertotiestä: Viertotie (ransk. chaussée) on kivi- tai sepelipäällysteisen (valta)tien vanha nimitys.

Viertoteitä tehtiin vilkkaan liikenteen tai raskaiden kuormien vuoksi. Kantava aluskerros oli kiviä tai karkeaa soraa ja 0,3–0,5 metriä paksu. Päällyste tehtiin pienistä luonnonkivistä tai sepelistä ja tiivistettiin raskaalla jyrällä.
  Itäinen Viertotie länteen.

Helsingissä on ollut myös pääkatuna Itäinen Viertotie (Östra Chaussén), mutta nimi muutettiin nykyiseen muotoon Hämeentie.
Itäisellä Viertotiellä on myös hautausmaa, jota on kutsuttu myös venäläiseksi hautausmaaksi. Hautausmaa otettiin käyttöön vuonna 1810, kun vanhan kirkon hautausmaa täyttyi, eikä uusi, Sannon hautausmaa (nykyinen) vielä ollut käytössä. Nykyisen hautausmaan 1840-luvulla valmistuttua, haudattiin tänne etenkin venäläisiä. Suorakaiteenmuotoisen, pensaiden reunustaman hautausmaan koko on noin 24 x 28 m. 
Paikalla on jäljellä yksi hautakivi, jossa lukee kyrillisin kirjaimin "Feodor 1889". Viimeinen hautaus tänne tehtiin vuonna 1902. Hautausmaata on ympäröinyt aikanaan lauta-aita. Hautausmaalla on vuonna 1985 pystytetty muistokivi.
Kuvat: Kari Jalava
Ilmakuva alueesta 1950-luvulla, etualalla Itäinen Viertotie, kuva Ugin museo, FINNA

 Itäisen Viertotien alkua kuvan alareunassa, kuva Kari Jalava 12.3.2019

 Kaupunkim poja r.y. on vuonna 1964 julkaissut Uudenkaupunki wanhattem paikanimetten kartt -julkaisun josta löytyy mm. seuraavat paikat: 68-Heostori ja 69-Hampspinnari rata.

 Yllä Itäisen Viertotien tielinjaus vuoden 1923 asemakaavaehdotelmassa.

Asemakaavaehdotus v. 1940.


Yllä v. 1956 peruskartta. Itäisteltä Viertotieltä on lähtenyt tie pienen Käätyjärven kaakkoispuolella oleville taloille.

Yllä peruskartta v. 1968, joss näkyy että Setälän ja Päivärinteen tiloille lähtevän tien risteys on hieman muuttunut Itäisellä Viertotiellä. Käätyjärvi on padottu ja vedenpintaa on nostettu n. 1 m.

Kommentit